Вправа на гребок, що наздоганяє

Цю вправу можна включити в розминку для концентрації уваги на високому положенні ліктя та почутті води перед початком тренування. Воно також відмінно підходить як короткочасна перерва в ході тривалого тренування, коли накопичується втома і техніка починає кульгати.
Коли плавець починає втомлюватися на тренуванні, ця вправа може бути хорошим нагадуванням про те, що потрібно тримати лікоть високо і не забувати про почуття води.

Виконуючи цю вправу в ході розминки або як перерва, пропливайте приблизно 6-8 разів по 50 м з відпочинком 10-20 секунд після кожних 50 м. Поняття «випрямлення/витягування» було неправильно витлумачене як «ковзання», і мені здається, виною тому слабке розуміння процесу руху корпусу. Насправді ефективний рух корпусу задає прискорення руці, що виконує пронос, і дає природним чином випрямитись руці, що приступає до захоплення води.

Найкращі плавці ніколи не дозволяють собі статичного ковзання корпусу. Як тільки стегна закінчують рух, що допомагає одній стороні тіла, плавець миттєво змінює напрямок, посилаючи рушійну силу стегон в інший бік.

Створення рушійної сили та зміна напрямку можливі тільки тоді, коли рука, що виконує гребок, вже почала створювати тягу, а м’язи корпусу приведені в достатню напругу. Вправа на гребок, що наздоганяє, дає плавцю можливість зробити паузу і зосередитися на роботі однієї руки: на підводній частині гребка, почутті води і русі корпусу.

Коли рука, що завершує пронос, стосується іншої руки, вся увага переключається на рух другої руки, що тепер робить гребок, і високе положення ліктя при цьому русі. Можна також попрацювати над почуттям води та докладанням зусилля при створенні плавцем сили тяги по всій довжині важеля (передпліччя та кисть працюють як єдине ціле, створюючи тиск на воду від захоплення води до завершення підводної частини гребка).

При виконанні вправи на гребок, що наздоганяє, ви відчуєте в якійсь мірі втрату імпульсу, інерції руху. Оскільки при такому плаванні є фази, коли жодна з рук не просуває вас уперед, у кожному гребінці ми трохи втрачаємо інерцію.

За відчуттями таке плавання завжди буде менш плавним, ніж стандартний спосіб із звичайними ритмічними гребками. Але не намагайтеся якнайшвидше закінчити етап навчання.

Щоб поставити високий лікоть і навчитися відчувати воду, потрібен час, і тільки так ми можемо досягти потрібного для нашої формули плавання темпу.