Простатектомія – лапароскопічне видалення простати

Що таке радикальна простатектомія

Лапароскопічна простатектомія – це операція з видалення простати через невеликі проколи на череві. Процедура призначається при загрозливих ситуаціях, коли пошкодження простати або наявність онкологічного процесу заважає органу нормально функціонувати. Передміхурова залоза є другим за частотою ракового ураження чоловічим органом. При прогресуючій онкології лише радикальне видалення органу дозволить вилікуватись без ризику рецидиву.

Для пацієнтів віком більше 60 років лапароскопічна простатектомія є дієвим способом подовжити життя. Якщо своєчасно не виконати операцію, онкологія буде прогресувати на оточуючі органи, і вилікувати її буде набагато складніше.

Як проходить підготовка до операції

Лапароскопічна простатектомія потребує підготувати чоловіка фізично і морально. Перш за все, потрібно провести комплексне діагностичне обстеження, яке включає наступні процедури:

  • УЗД передміхурової залози для встановлення розмірів та місця локалізації пухлини;
  • клінічний аналіз крові та сечі;
  • КТ і МРТ при виникненні такої необхідності.

Лікарі аналізують результати клінічних досліджень, зважують усі фактори та через декілька днів приймають остаточне рішення щодо необхідності операції. Перед проведенням втручання необхідно споживати їжу з підвищеним вмістом клітковини, а за добу до простатектомії потрібно взагалі відмовитись від їжі та пиття, поставити клізму для повного очищення кишківника. Спорожнення сечового міхура спрощує лікарю доступ до передміхурової залози.

Як виконують видалення простати

Лапароскопія – це сучасна технологія оперативних втручань, яка дозволяє дістатись до уражених органів через невеликі проколи. Немає потреби проводити великі розтини тканин, що зменшує кровотечу та пришвидшує відновлення. Хід операції включає наступні етапи:

  1. введення загальної анестезії;
  2. виконання трьох проколів на череві для введення троакарів (хірургічних інструментів) та відеосенсору;
  3. видалення прилеглих до залози лімфатичних вузлів;
  4. відсічення передміхурової залози;
  5. підшиття частини сечівника до шийки сечового міхура для нормального відведення сечі.

Після проведення усіх необхідних процедур потрібно проконтролювати операційне поле на відсутність кровотечі, встановити трубку для витоку сукровиці та зашити проколи. У середньому на виконання операції необхідно 6-11 годин Після простатектомії лапароскопічним шляхом відновлення триває у середньому місяць.

У цей час слід утриматись від фізичних навантажень, дотримуватись дієти. Важливо виконувати рекомендації лікаря, щоб швидко відновитись.

Джерело: bilyak.com.ua.