Як вибрати шапочку для плавання

У професійному плаванні шапочка є просто предметом, що допомагає захистити волосся від попадання вологи. Вона значно посилює гідродинамічні якості спортсмена. Правильно підібрана шапочка, що добре сидить, робить голову більш обтічною і може значно збільшити швидкість плавання. Крім того, цей нехитрий аксесуар допомагає захистити спортсмена від значної втрати тепла, оскільки через вологу голову йде дуже сильне охолодження. Тим, хто ходить у басейн виключно заради відпочинку та задоволення, шапочка допомагає захистити волосся від намокання, не дає їм заплутатися в окулярах чи купальнику, а також перешкоджає впливу хлору та інших засобів дезінфікування, що знаходяться у воді.

Сьогодні промисловість випускає плавальні шапочки кількох видів. За розміром вони не відрізняються кардинально, оскільки всі матеріали, з яких виготовлений цей аксесуар, дуже еластичні і добре розтягуються. Однак є поділ на дорослі та дитячі шапочки, а також велику різноманітність у кольорах та матеріалах.

Латексна шапочка для басейну – це бабуся чи навіть прабабуся сучасних шапочок. Ті, кому пощастило займатися плаванням двадцять або навіть п’ятнадцять років тому, напевно пам’ятають це нехитре пристосування, яке по своєму вигляду віддалено нагадує розрізаний гумовий м’яч. Основною перевагою такої шапочки є її дешевизна. Що ж стосується недоліків, найголовніший – погана еластичність. Вона розтягується, звичайно, але через особливості матеріалу дуже сильно висмикує волосся і завдає багато незручності при надяганні та зніманні. Тому, якщо ви хочете поностальгувати, таку шапку можна придбати, але для комфортного плавання вона, на жаль, не підходить.

Нове покоління плавальних шапочок – силіконові. Вони набагато тонше латексних, розфарбовуються в будь-які кольори веселки і, що є їх основною перевагою, відмінно розтягуються. У таку шапочку будь-яка російська красуня, будь у неї хоч п’ятиметрова коса, може без проблем упакувати все своє волосся, не відчувши при цьому жодного дискомфорту. Силіконові шапочки набагато легше і краще відводять тепло від голови під час плавання, але коштують трохи дорожче за латексні.

Спеціально для тих, хто не любить ніякого дискомфорту і воліє трохи більше намокнути, зате зняти шапку після басейну і зберегти при цьому все волосся на голові, придуманий аксесуар з тканини. Така шапочка одягається дуже легко і зручно, не стягує голову, не залишає слідів на шкірі і не висмикує волосся до, під час і після використання. Але як розплата за комфорт, намокає, як рушник. Якщо цей факт вас не бентежить – тканинна шапочка спеціально для вас.

Заради справедливості варто зауважити, що жодна, навіть найсучасніша і герметична шапка для басейну, не захистить ваше волосся від намокання на 100 відсотків. Як би акуратно ви не плавали, плечі та нижня частина голови все одно опиняються у воді. А навіть якщо невелика кількість вологи просочиться на край волосся, особливо довгого, через годину плавання ваша шевелюра під непромокаючою шапочкою буде порядно зволожена. Так що цей аксесуар носить швидше гігієнічне призначення.